Kush e shpiku Bitcoin cryptocurrency

2018/08/28 0Author kripto

BBC

2 Maj Australian biznesmen Craig Wright ka konfirmuar publikisht se ai është misterioze Satoshi Nakamoto, themeluesi i Bitcoin. Wright ka quajtur një nga krijuesit e mundshme të cryptocurrency më të njohura në botë, por ai preferoi të mbetet i heshtur. "Jellyfish" tregon se çfarë është e njohur në lidhje me këtë njeri - dhe nëse ju mund të besimit atë.

Craig Wright - sipërmarrës 45-vjeçar nga Australia . Deri kohët e fundit, ai ishte i njohur vetëm se në vitin 2014 propozoi për të hapur Bitcoin bankare. kompanitë e tij janë duke investuar në kuletat Bitcoin, Bitcoin këmbimit dhe bizneseve të tjera në lidhje me cryptocurrency. Është e njohur se policia australiane ka pasur një kërkesë në Wright - me sa duket, ata të bënte pagesën e tatimeve; në dhjetor të vitit 2015 në shtëpinë e tij edhe kryer një kërkim. Wright shkroi disa letra në lidhje me cryptocurrency temë, dhe në verën e vitit 2008, disa muaj para publikimit të një artikulli shkencor rreth Satoshi Nakamoto Bitcoin, njoftoi një material të ngjashëm në blogun e tij.

Wright i parë lidhet me Bitcoins në dhjetor 2015. Atëherë publikimi Wired dhe Gizmodo ka publikuar një hetim të madh në bazë të gazetarëve transmetohet korrespondencë Australiane. Nga hetimi tregoi se ajo ishte Wright mund të jetë fshehur nën pseudonimin Satoshi Nakamoto; të paktën, ajo vuri në dukje prova shumë të tërthortë. Vetë Wright nuk bëri komente mbi hetimin. Vetëm në të njëjtën kohë me botimin e materialit në shtëpinë e biznesmenit mësyrë. detaje Wired rreth hetimit mund të lexohet këtu.

Policia në shtëpinë e Craig Wright në Sydney, 9 dhjetor, 2015

Wright paraqitur dëshmi se ai - krijuesi i Bitcoin. "Satoshi vdiq. Ky është vetëm fillimi ", - ka shkruar në blogun e tij më 2 maj Craig Wright dhe të shoqëruar udhëzime pas të hollësishme se si për të verifikuar vërtetësinë e deklaratave të tij rreth krijimit të cryptocurrency. Me këtë dëshmi shqyrtuar para publikimit gazetarëve "Bi-bi-si», GQ dhe The Economist: ata lidhen me të dhënat e parë në historinë e Bitcoins, të cilat janë krijuar Superkompjuteri Wright. Në teori, vetëm krijuesi i vërtetë i Bitcoin mund të ketë informacion të tillë rreth tyre.

Gazetarët arriti në përfundimin se provat e paraqitur nga Australian - mjaft bindëse. Ky besim dhe John Matonis, një nga ish-drejtuesit e Fondacionit Bitcoin (dedikuar për sistemin e zhvillimit cryptocurrency): ai ishte në harmoni me Nakamoto që nga viti 2010; të parë u takua me Wright në vitin 2015, ai sugjeroi se në frontin e tij - krijues i Bitcoin. Matonis me gazetarët u njoh me dokumentet dhe Wright pajtohen se është Satoshi Nakamoto.

Megjithatë, gazetarët vazhdojnë të dyshojnë. Më skeptik e historisë së Craig Wright reaguar në The Economist. Publikimi i jep disa arsye që nuk mund të neglizhohet. Para së gjithash, ajo është shumë mënyra në të cilën Wright dëshmon autorësinë e tij. Pa hyrë në detaje, Wright tregoi gazetarëve vetëm atë që donte, dhe nuk pranoi të hyjë në një korrespondencë të koduar me The Economist, edhe pse ajo do të ndihmojë për të konfirmuar se ajo ka të njëjtin kyç encryption si ajo e Nakamoto.

Ndër të tjera të dyshimta: Raportet e rreme e disa prej arritjeve shkencore në një profil në LinkedIn Wright (ai e shpjegon atë si një shaka), një dëshirë të fshehtë për njohjen e arritjeve të tij Wright, si dhe çështja e nëse ai është kompetent të mjaftueshme për të të jetë autor i rrjetit Bitcoin. Siç është cekur nga The Economist, Wright nuk ka shkruar një artikull të vetëm të përkushtuar plotësisht për Bitcoin (prej tij më shumë se njëqind botimeve në një gamë shumë të gjerë të subjekteve), edhe pse cryptocurrency përmendur dhe folur në lidhje me atë nga perspektiva e një personi i ditur. Pavarësisht nga fakti se duke e ditur Nakamoto njerëzit penpal besojnë se Wright është krijuesi cryptocurrency në The Economist theksohet: besim të plotë në të.

Pse Wright pranuar, nuk është i njohur. Ai thotë se nuk kërkon famë ose të holla, por thjesht kërkon të krijojë qartësi dhe larguar thashethemet e krijuara nga botimet në shtypin. Megjithatë, gjashtë muaj më parë, kur askush nuk e mendonte Wright krijuesi i Bitcoin, ai nënshkroi disa marrëveshje me shkrimtarin Andrew O'Hegenom, autor i një biografie të paautorizuar të Julian Assange. Ndoshta, Wright ka vendosur të zbulojë veten e tij edhe para se ai mori të gazetarëve.

Nakamoto - emri i filozofit japonez të shekullit XVII. Wright, në fjalët e tij, mori pseudonimin në nder të Tominaga Nakamoto, i cili ishte një mbështetës i tregtisë së lirë. Për këtë, ku në emër të pseudonimin erdhi nga Satoshi, Wright ka refuzuar për të thënë: ". Disa gjëra duhet të mbahen sekret"

Kush e shpiku Bitcoin? HISTORIA MAKER cryptocurrency

Është e vështirë për të gjetur të gjithë sot që nuk ka dëgjuar për Bitcoin. Gjithkush e di se ajo cryptocurrency, me të cilat ju mund të bëni të holla të mirë. Por jo të gjithë përdoruesit e di parimet e operimit dhe historinë e Bitcoin. Dhe shumë pak njerëz të vetëdijshëm personalitetit, e angazhuar në zhvillimin e këtij cryptocurrency.

Çfarë është Bitcoin?

Për të kuptuar parimet e funksionimit të Bitcoins , ju duhet të kuptoni teknologji në të cilën ajo është e bazuar cryptocurrency. Teknologjia quhet blokcheyn, dhe hera e parë që ajo është përdorur ishte në sistem Bitcoin. Por mbani në mend - teorinë me të cilin është zhvilluar teknologji të përshkruara, ka pasur shumë kohë para cryptocurrency.

Pra, çfarë është një blokcheyn Bitcoins ? Vetë emri përkthehet si blloqe zinxhir. bllok i veçantë përbëhet nga një kokë dhe transaksion informacion. Header përbëhet nga vet "emër" (parimet e krijimit të titujve janë të diskutohet më vonë), është e kombinuar me emrin e bllokut të kaluar, që përfshin më tej përcaktimin informacion në lidhje me sistemin. Një segment core dhënat e array blokcheyna Bitcoin përmban informacion mbi transaksionet e bëra përmes sistemit. Në fakt, çdo veprim, çdo përkthim është ruajtur në bllokun përkatës dhe ruajtur atë.

Blokcheyn është një sistem i decentralizuar: përkthimet janë bërë në mes të përdoruesve direkt, pa përfshirjen e palëve të treta. Por ajo që pengon përdoruesit për të hyrë në momentin panevojshme, Bitcoins "shtesë"? Një mekanizëm për ruajtjen e informacionit në blokcheyne. Kur transferimin prodhuar verifikimin e të dhënave (verifikimit mbi algorithm komplekse) dhe pastaj informacioni transaksioni është shkruar deri në fund bllok. Një njësi e informacionit është të dyfishta çdo pjesëmarrës sistem Bitcoin. Kur ju përpiqeni për të ndryshuar kontrollet e informacionit transaksioneve të kryera dhe ndryshimet si versionin besnik pranuar më parë.

Ndryshimet konsiderohen të vlefshme vetëm nëse ata janë marrë në të njëjtën kohë jo më pak se 51% e përdoruesve. Kjo do të thotë se informacioni i rreme kryer tashmë nga një transaksion është e mundur vetëm duke thyer 51% të kompjuterëve që përbëjnë blokcheyn. Kështu rrjeti Bitcoin blokcheynovaya është publike, informacion mbi përkthimet e prodhuara është në gjendje që të kontrolloni të gjithë pjesëmarrësit e rrjetit. Ajo është konsideruar vlerë - specifikon informacionin dhe thelbin e përkthimit në mes adresat e specifikuara. Por pronari adresën, si dhe thelbi i të dhënave të transmetuara mbetet e panjohur.

Problemi kryesor me blokcheynom - informata është të dyfishta në çdo bartës të përfshirë në sistemin. Deri më sot, blloqet janë kopjuar në PC, zënë më shumë se 200 GB. Për shkak të mungesës së centralizimit, përdoruesit janë të detyruar për të kopjuar sasi të mëdha informacioni. Por, kjo qasje e mbron nga mashtrimet dhe manipulimin e informacionit nga pronarët (ose e administratës) rrjet. Ndërsa mënyra të caktuara për të ndikuar blokcheyn Bitcoins janë tashmë në dispozicion.

Ne duhet të kuptojmë parimet e blloqeve të ndërtimit . Blloku i ri në sistemin Bitcoin është i detyruar të paraqitet çdo 10 minuta. Realiteti është se koha është në gjendje për të rritur ose ulur nga 30-40 sekonda, në varësi të, arsye të veçanta objektive. Njësitë e angazhuar në ndërtimin e minatorëve , duke marrë një shpërblim për ndihmën e tyre në krijimin blokcheyna. Në formë të thjeshtuar, procedura për ndërtimin e bllokut është si vijon:

 • Duke pasur parasysh një numër të caktuar, më saktësisht, një grup të numrave. Dhe përdoruesit janë të detyruar për të gjetur një formulë për të marrë këtë numër. Ai i cili për herë të parë gjeti formulën e kërkuar, hyn si në fund të bllokut me numër të caktuar më parë.
 • Karakteri rezultuar vendosur më parë mbyllet një tjetër "Lidhje" zinxhir, dhe është përdorur kur të krijuar kokë e bllokut të ardhshëm.
 • Kompleksiteti kompjuterike (search) formula e dëshiruar (procesi i kërkimit të quajtur Minierave) varet nga numri i përdoruesve të përfshirë në llogaritje të saj. Këta përdorues janë quajtur minatorët ,.

Në fazat fillestare të përdoruesve formimi blokcheyna të PC në shtëpi mungonte për llogaritje. Gjatë mbylljes së pjesëmarrësit sistemit bllok pranuar (dhe merr) çmimin në Bitcoins. Dhe, në këtë moment shpërblimi është Bitcoin 12.5 (një shumë të konsiderueshme, duke pasur parasysh kursi i cryptocurrency përshkruar). Prandaj, shumë përdorues filluan të angazhohen në miniera. Rritja e numrit të minatorëve, rritur dhe kompleksitetin e gjetjen e dëshiruar "formulën" (tani një rrjet kompleks të të dhënave). Sot, karakteri efikas llogaritje të vendosur për mbylljen e njësive kërkon një sasi të madhe të burimeve të sistemit. përdoruesit individualë nuk janë më në gjendje që të angazhohen në mënyrë efektive në Meiningen - shanset e tyre për gjetjen e formulës e kërkuar është shumë e vogël. minierave Bitcoin është bërë shumë e kompanive të mëdha dhe shoqatave të përdoruesve.

Nuk është një pyetje më shumë në lidhje me të minierave: Sa Bitcoins në qarkullim , dhe sa prej tyre do të jetë vetëm? Ajo duhet të kuptohet se numri i përgjithshëm i cryptocurrency kufizuar, dhe vepron një algoritëm të lirimin e saj. Në qoftë se ju shpjegoj shkurtimisht - aq më shumë Bitcoins është prodhuar, të ngadalshme monedhë tjetër shfaqet. Dhe në këtë moment shumica e tyre tashmë janë liruar. Prandaj, procesi i minierave është i ngadalshëm dhe të lartë-fitim nuk punon. Numri maksimal i Bitcoins në dispozicion për lirim, është 21 milion. Dhe në këtë moment (që fillon në prill 2018) të prodhuar pothuajse 17 milionë njësi.

Përdorues në përgjithësi për të kuptuar parimet e funksionimit të blokcheyna, pyesni pyetjet e mëposhtme: çfarë është siguruar cryptocurrency Bitcoin ? Dhe këtu duhet të kuptojnë - në cryptocurrency nuk ka burime materiale (ari, vaj, gurë të çmuar, etj ...) që ofrojnë para të vlefshme elektronike. Por ka një dispozitë të veçantë. Cryptocurrency përdoret si mjet pagese për përdorimin e shërbimeve të ofruara nga blokcheynom. Kjo teknologji ju lejon të bëni transferta (ose informacione përcjelljen) anonime, pa komisione të larta dhe me mbrojtje kundër thatë. Në fakt, software bëhet asnjë vlerë materiale, dhe shërbime të caktuara (shumë e kërkuar në botën moderne).

Por për normën aktuale ngritjen e Bitcoin është rritur jo për shkak të aftësisë së saj për të siguruar të besueshme dhe të sigurt transferimin e parave. Sipas kursit të informacionit transmetimit dhe popullaritetin blokcheyn ende nuk është në gjendje për të konkurruar me klasik, platformë centralizuar (Visa, MasterCard ose WebMoney). Norma e rritjes dhënë cryptocurrency popullaritet në rritje. Rezultati ishte një rreth vicioz:

 • Së pari, përdoruesit do të mësojnë në lidhje me Bitcoin, dhe të fillojnë për të marrë një interes në to.
 • Pastaj të dashuruar për të rrezikuar (ose experimenters) cryptocurrency blerë për para të vërteta. eksperimentues i parë i tillë u bë, në fakt, një bitcointalk forum përdorues, blerë pica për 10.000 Bitcoins.
 • Duket si në vijim blerësit cryptocurrency. Ka një kërkesë në rritje për të, dhe me rritje dhe me atë çmim.
 • Për shkak të rritjes së kërkesës dhe çmimet në rritje BitCoins popullaritet. Një numër në rritje i njerëzve kanë filluar të jenë të cryptocurrency interesuar, dhe si rezultat rrethi mbyllet - nuk është një kthim në pikën e parë në listë.

Si rezultat, ne kemi krijuar situatën e mëposhtme: Bitcoin nuk mbështetet nga vlerat reale, por kërkesa është e madhe. Tregtarët vazhdojnë të tregtisë cryptocurrency dhe minatorët vazhdojnë të angazhohen në procesin e prodhimit. Dhe kostoja e monedhave BTC mbajtur në nivel të lartë. Megjithatë, pas një rritje në çmimet në fund të vitit 2017 fillimi i vitit 2018, norma filloi të bjerë. Dhe kush e di në se vlera e Bitcoin do të bjerë më tej, ose përsëri të fillojë të rritet.

Vlen të përmendet - skeptikët besojnë se për shkak të mungesës së mirëmbajtjes "flluskë" ia plas BitCoins herë. Dhe ajo do të goditur ata që kanë investuar në këtë cryptocurrency. Megjithatë, në momentin parakushte serioze për një zhvillim të tillë të ngjarjeve është vërejtur.

Historia Bitcoin filloi në vitin 2008, kur një person i caktuar nën pseudonimin Satoshi Nakamoto (shpesh përdoruesit lexuar emrin si Satoshi Nakamoto, angleze Satochi Nakamoto) publikuar dokumentacionin teknik të mjeteve të reja të pagesës. Ajo ishte e-valutë, duke vepruar në bazë të një rrjeti të decentralizuar (blokcheyna). Tregoi se blokcheyn përbëhet nga të ndara, elementeve reciprokisht të pavarura kodimin e informacionit mbi transaksionet e kryera në lidhje me një rrjet (pra termi ka shkuar "cryptocurrency"). Më pas, në të njëjtin vit, ai u regjistrua nga domain të rrjetit Bitcoin.org (vepron në këtë ditë), dhe nuk ishte më shumë informacion në lidhje me paratë e re elektronike.

Vlen të përmendet - blokcheynovaya teknologji u prezantua për herë të parë ishte për të krijuar cryptocurrency parë, BitCoins. Por puna e parë shkencore lidhur me këtë prirje, ka qenë më shumë se 15 vjet para fillimit të zhvillimit të parasë elektronike. Për shembull, në «Si të Time-Stamp një dokument Digital» studiues Heyber Stewart dhe Scott Stornetta përshkruajnë mundësinë e krijimit të një zinxhir të sigurt të blloqeve të mbledhura informacionit. Dhe verifikimi i informacionit realizohet duke kontrolluar kohën e saktë e krijimit të njësisë (parimi është përdorur ende në formimin e blokcheyna në Bitcoins).

Pas publikimit të një cryptocurrency të ri Pak kohë ka kaluar para se të Bitcoin u bë operative. Në janar 2009, blokcheyn ishte nisur, botua versioni i parë i aplikimit ju lejon të krijoni blloqe dhe për të punuar me rrjetin (aktualisht këto zbatime ka një larmi të madhe). Ajo u shfaq njësinë e parë në zinxhirin, dhe është marrë për shpërblimin minatorit të parë (në atë kohë ai ishte 50 monedha BTC). Në këtë moment, Bitcoin minierave në kompjuter në shtëpi - kapaciteti i tyre të mjaftueshme për krijimin e shpejtë dhe efikas të blloqeve.

Në vitin 2009, Bitcoin nuk ishte ende e njohur për përdoruesit e zakonshëm të internetit. Ne e dinim në lidhje me një programuesit pak dhe analistë, dhe shumë konsiderohet kjo cryptocurrency jo më shumë se fenomen zbavitës. Për një mijë Bitcoins mund të blini vetëm një dollar amerikan. Por atëherë gjërat filluan të ndryshojnë. Në vitin 2010 nuk ishte shkëmbimi i pari kriptovalyutnaya, filloi të botojë artikuj në Bitcoin, interesi filloi të rritet. Ka pasur disa vështirësi (për shembull, në vitin 2011, u bë i interesuar në të përhershme të monedhës dhe hakerat), por ato janë zgjidhur, në një mënyrë ose një tjetër. Zhvillimet e mëtejshme të njohur për një audiencë më të gjerë: Përmirësimi i vazhdueshëm i rritjes së normës së interesit dhe famë të vazhdueshëm ndërkombëtar (në fakt deri më sot).

Por një pyetje vazhdon të nxeh përdoruesve në mbarë botën: që krijoi cryptocurrency Bitcoin ? Ajo është e njohur vetëm për një pseudonim Satoshi Nakamoto, por nuk ka asnjë informacion se kush është. Një burrë, një grua, një gjeni i panjohur, ose një person i cili është i njohur në të gjithë botën. Ne nuk duhet të përjashtojë mundësinë që Satoshi Nakamoto - një shoqatë të profesionistëve, e cila vendosi të mos bëjë të ditur identitetin e tij. Ka një numër të supozimeve në lidhje me personin i cili krijoi Bitcoin. Gjatë ekzistencës së cryptocurrency supozimet e tilla vënë përpara shumë shpesh. Jo pa mashtrues të cilët pretendonin se janë Satoshi Nakomoto, krijuesi i Bitcoin dhe personi që i dha shtysë për teknologjinë e zhvillimit blokcheyna.

Në radhë të parë në mesin e kandidatëve për Nakamoto - Nick Szabo , një prej studiuesve të njohur të kriptografisë dhe algoritomov që lidhen me të. Edhe në vitin 2013, bloger Sky Grey (Skye Gray) kryer një studim interesant mbi personalitetin e Nick Szabo. Pra, çfarë fakte ai e gjeti:

 • Ky njeri ishte në kërkim për investim për Gold Bit projektit, e cila, sipas ekspertëve, filloi të zhvillohet në vitin 1998 (!). Dhe në thelb ai ngjante Bitcoin. Por investitorët nuk janë të interesuar, dhe projekti nuk u realizua. Por ka një probabilitet të caktuar që kafshonin Gold shndërruar në Bitcoin.
 • Ka një numër të caktuar të veprave të shkruara nga Nick Szabo. Dhe stili i këtyre veprave dyshim të ngjashme me stilin e shkrimit në përshkrimet e parë dhe Njoftime për Shtyp BitCoins.
 • Dokumenti i parë (në "Librin e Bardhë"), jep detaje mbi Bitcoin, duke pasur parasysh një numër i referencave të punës së cryptographers mirë-njohur. Por nuk ka asnjë referencë për punën e Nick Sabo është padyshim lidhur me cryptocurrency temë. Nuk ka gjasa që Satoshi Nakamoto harruar në lidhje me këto studime. Përkundrazi, kjo nuk kishte ndodhur të publikojë lidhje me punën e tyre.
 • Kur Bitcoin Nick Szabo nuk ka reaguar për këtë ngjarje, edhe pse shfaqja e cryptocurrency parë ishte i detyruar për të shkaktuar një reagim nga ana e burrit.

Ka një numër të provave të tjera të përshkruara nga teoria. Nick Szabo vetë një herë tha se "ai nuk e bëri Satoshi, edhe pse ai është përdorur për faktin se ajo është quajtur me këtë emër." Por ajo është shumë e mundshme që specialisti nuk ka nevojë për famë.

Kandidati i dytë është quajtur Dorian Prentice Satoshi Nakamoto . Ky njeri 64-vjeçar japonez i cili jeton në Shtetet e Bashkuara, profesioni i të cilit - inxhinier-programues. Konkluzionet janë bazuar në emrin e tij dhe profesionin. Vërtetë, ai Dorian Nakamoto thotë se nuk e kupton temën e pagesave elektronike, rrjeteve të decentralizuara dhe të dhënat e encryption, dhe nuk ka të bëjë me blokcheynom në përgjithësi dhe në veçanti Bitcoins. Vlen të përmendet se një nga adresat e-mail të përdorura nga krijuesi i Bitcoin, kjo është një letër, "Unë nuk Dorian Nakamoto." Nëse marrim parasysh faktet, rezulton se ky person me të vërtetë nuk ka të bëjë me cryptocurrency parë në botë.

E treta nominuari - Hal Finney . Ky nominim do të bëhet në një nivel me emrin e parë në listë, Nick Szabo. Specialist në cryptography në kohën e vënë përpara një numër të ideve interesante në lidhje me krijimin e një mjet të sigurt të pagesës, në gjendje të jetë krijuesi i Bitcoin blokcheyna. Në favor të këtij fakti, thotë se pjesëmarrja e tij në zhvillimin e aplikacioneve për të punuar me rrjetet blokcheynovymi dhe fakti se ai erdhi në transaksionin e parë e testimit. Por Hal Finney thotë se nuk është Satoshi Nakamoto. Dhe disa prova për të mbështetur "pafajësinë" e tij.

Kandidati i katërt (më saktë, një grup i kandidatëve) - Vladimir Oxman, Neil Mbreti dhe Charles Bray. Ky është një grup i cryptographers angazhuar cryptocurrency në vitin 2010 për të aplikuar për një patentë për sistemin blokcheynovuyu. Për më tepër, krijimi i tyre funksionon në parimet të ngjashme me parimet e Bitcoins. Këta profesionistë kanë një numër të letrave në lidhje me sistemet kriptografike dhe, në veçanti, me blokcheynom. Por të gjithë kontakti me Satoshi Nakamoto, këta njerëz mohojnë. Dyshimtë vetëm një fakt. Neil King, duke mohuar marrëdhënien me Bitcoins, tha ai mësoi për këtë mjet pagese nga Wikipedia. Por, si një ekspert në sistemet kriptografike mund të mos jenë të vetëdijshëm për Bitcoin?

Pjesa tjetër e kandidatëve të duket më pak e besueshme, por lista vlerën e tyre. Kjo është që e shpalli krijuesi i Bitcoin në kohë të ndryshme (apo dikush përvetësuar titullin):

 • Craig Wright. Një biznesmen nga Australia, ka deklaruar veten Satoshi Nakamoto. dëshmi e prekshme e teorisë nuk është dhënë. Më vonë këto kërkesa janë debunked. Në veçanti, ajo u bë e njohur - Craig Wright nuk kanë aftësitë e nevojshme për të krijuar sistemin blokcheynovoy.
 • Programmer David Kleiman. Ai posedon aftësitë e duhura, por në vitin 2013, vdiq nga një sëmundje në një karrocë (e aksidentit). Në kohën e vdekjes së gjendjes së tij financiare ishte shumë i dëshpëruar. Kjo ngre disa dyshime në faktin se ajo është Satoshi Nakamoto (një person i cili zotëron një pjesë të konsiderueshme të lëshuar Bitcoin).
 • Biznesmeni Elon Musk. Ky supozim është shprehur nga ana e praktikantit SpaceX, Sahil Gupta. Kjo është e njohur vetëm se Elon Musk qëndrim negativ për sistemin e pagesave Bitcoin. Prandaj, ajo është ose spekulim, apo përpjekje për PR në temë popullore.

Nuk është një tjetër sugjerim interesant. Në një letër nga themeluesit e Bitcoin, duke pretenduar se Craig Wright nuk është Satoshi Nakamoto ishte fraza e mëposhtme: " Ne të gjithë - Satoshi ". Dhe një nga interpretimet e propozuar nga përdoruesit, që do të thotë se emri Satoshi Nakamoto fshehur të gjitha (ose shumica) e këtyre profesionistëve. Nick Szabo, Hal Finney, Neil King, z Oxman, Charles Braye - e mundshme që këta njerëz kanë zhvilluar bashkërisht cryptocurrency e parë në botë, Bitcoin. Dhe ata morën një pseudonim të përbashkët Satoshi Nakamoto.

HISTORIA i formimit Bitcoin - Interneti parë anonim ...

FILE - Në këtë shkurt 12, 2014 foto fotografi, të pranishmit e konferencës brendësi Bitcoins në Berlin shqyrtojë butonat Bitcoin. Faqja e internetit e këmbimit madh Bitcoin Mt. Gox është në linjë midis raporteve se pësoi një vjedhje efekte të mëdha negative e monedhës virtuale, dhe URL e veshje me bazë në Tokio kthen një faqe bosh të martën, shkurt 25, 2014. (AP Photo / Frank Jordans, File)

Të martën, dhjetor 8 gazetarë Wired gjoja zbulojnë identitetin e krijuesit të Bitcoin. Sipas tyre, ai doli të jetë një Australian IT-sipërmarrës dhe programues Craig Wright, i cili mund të takojnë 400 milion dollarë në monedhën virtuale. "Lenta.ru" mend si Bitcoin shfaq në expanses e rrjetit, dhe pse sot ata konsiderohen paratë për kriminelët e internetit.

Shfaqja Bitcoins dhe cryptocurrency zakonisht paraprihet nga një seri e transaksioneve në shkallë të gjerë në fushën e kërkimit të koduar. Në vitin 1983, David Chaum, Fakulteti Fellow inxhinieri kompjuterike në UC Santa Barbara, duke menduar se si të kombinohen anonimitetin e pagesave dhe transparencë për të gjithë pjesëmarrësit e tregut. Shkencëtari sugjeroi përdorimin e të ashtuquajturës algoritmin "nënshkrim të verbër", të lejojë një marrëveshje të fshehtë në mes të dy palëve anonime, por në të njëjtën kohë për të informuar në lidhje me faktin e vëzhguesve të saj të palës së tretë.

Pastaj, së bashku me homologët izraelite Chaum zhvilluar protokollet "para elektronike", me të cilin një shitës me kusht miraton transaksionin vetëm pas konfirmimit të pagesës nga pala e tretë legalizuara anonim, dhe blerësi kanë prova të mjaftueshme për të dërguar të holla virtuale.

Kjo teknologji pastaj u bë bazë për transaksionet përdorur Bitcoin.

Prototipi i mekanizmit të vetë krijimit cryptocurrency në vitin 1997 shpiku anglez Adam Beck. Ai propozoi që të përdorin për të mbrojtur sistemin nga spam Hashcash në të cilën dërguesi bën shumë operacioneve kohë-konsumojnë, dhe marrësi shpejt të kontrolloni origjinalitetin e tyre.

Një vit më vonë, studiuesi Nick Szabo filloi punën në një monetar ar decentralizuar sistemi Bit. Sipas tij, paratë elektronike do të shpëtojë përdoruesit nga shumë kërcënime, duke përfshirë vjedhje, falsifikim dhe madje edhe inflacionin. Sabo ishte duke punuar në projektin e tij deri në vitin 2005, por nuk ishte në gjendje për të siguruar nisjen e saj.

Të gjitha zhvillimet e mësipërme janë përdorur një person të panjohur ose grup personash nën pseudonimin Satoshi Nakamoto për të krijuar e-valutë me transaksionet krejtësisht anonim. Në fund të tetorit të vitit 2008 rrjeti ka përshkrimin e saj teknike dhe versionin e parë të kodit.

Baza për transaksionin me paratë e ri elektronik u bë sistemi Blockchain, pjesërisht në bazë të studimeve Chaum dhe Beck. Bitcoins krijuesit zhvilluar një bazë të dhënash që ruan të gjitha transaksionet e kryera ndonjëherë në formën e blloqeve të informacionit të qasshme publikisht. algorithm veçantë matematikore lidh blloqe për njëri-tjetrin, në mënyrë që kur përmbajtja e njërit prej tyre do të duhet të bëjë ndryshime në bllokun e ardhshëm, dhe pastaj në të gjithë zinxhirin.

kopje të dhënave të ruajtura në kuletat Bitcoin - Koduar konsumatorë të cilët krijojnë përdoruesit e tyre. çantë e para në fillim të vitit 2009 ai krijoi Nakamoto. Me çdo çantë konfirmuar dhe transaksionet e kryera regjistrohen në një prej blloqeve, e cila është e lidhur pastaj me një qark të përbashkët. Pas regjistrimit përdoruesi është caktuar adresën e vet, e cila është treguar kur dërgimit Bitcoins dhe ofron anonimitet të plotë.

Por roli kryesor në funksionimin e gjithë sistemit janë të ashtuquajturat minatorët - ato krijojnë blloqe të reja të regjistrave të transaksioneve. Procesi i minierave, të quajtur kështu me analogji të minierave, kërkon zgjidhjen e një sërë problemesh të ndërlikuara matematikore, kështu që minatorët duhet të përdorin burime të fuqishme informatikë për kompjutera të pajisura posaçërisht. Për çdo bllok të krijuar ata të marrin kompensim në formën e komisionit nga transaksioni apo sistemit të sapokrijuar Bitcoin, dhe kompleksitetin e minierave rregullohet automatikisht çdo dy javë në varësi të numrit të përgjithshëm të shfaqur gjatë këtij blloku kohe.

Në këtë rast, minatorët e parë vetëm mund të gjenerojnë një para virtuale në kompjuterët e tyre dhe për të dërguar ata me njëri-tjetrin. Bitcoins kurs përafërt në vitin 2009 varionte nga 700 deri në 1600 për dollar dhe është llogaritur në shkallën e konsumit për të krijuar një njësi të përpunimit të pushtetit, shumëzuar me koston e energjisë elektrike në Shtetet e Bashkuara dhe të ndarë nga numri i përgjithshëm i themeluar minator Bitcoin.

Në shkurt të vitit 2010, rrjeti ka shërbimin e saj të parë për blerjen e Bitcoins Bitcoin treg, dhe në maj forumi përdorues në cryptocurrency vendosur për të blerë dy pizzas për 10.000 Bitcoins. Por në korrik të Bitcoin shkruar në popullarizuar në mesin e përdoruesve të kompjuterit faqen Slashdot dhe numri i përdoruesve të holla virtuale të fillojë të rritet ndjeshëm. Si rezultat, një muaj 10.000 Bitcoins ishin me vlerë $ 600, dhe shumë netizens kanë filluar që në mënyrë aktive Maina aktualisht cryptocurrency. Kjo çoi në shkëmbim parë Bitcoins MtGox, jo vetëm që do të marrë Bitcoins, por edhe shkëmbimin e tyre për para të vërteta. Bitcoin sigurisht është rritur me shpejtësi - nga 6 cent për njësi në korrik, deri 50 cent në nëntor; në të njëjtën kohë vëllimi i përgjithshëm i tregut u vlerësua në $ 1 milion.

Në shkurt të vitit 2011, Bitcoin barazuar vlerën e dollarit, dhe në mars hapi shkëmbimin në cryptocurrency këmbimit për paund britanik dhe Real Brazilian. Në të njëjtën kohë të gjitha paratë e tyre investohen në themeluesi Bitcoins e Partisë Pirate Suedeze, Rick Rick Falkvinge, dhe i famshëm për shpalljet e saj të faqes Wikileaks filloi të marrë donacionet e tyre. Në prill të cryptocurrency shkroi revistës Time, dhe vëllimi i përgjithshëm i tregut të Bitcoin ka tejkaluar $ 10 milion.

Në verën e Bitcoin ka përjetuar një seri sulmet e hacker, një goditje e rëndë në normën e monedhës virtuale. Së pari, një nga anëtarët tha se ai ishte grabitur prej 25.000 monedhave, e cila është rreth të barabartë në 375 mijë dollarë. Dhe gjashtë ditë më vonë hynë në bazën e të dhënave këmbimit MtGox, dhe në domenin publik ishin përdoruesve dhe fjalëkalimet nga purses e 60 mijë përdoruesve. Në të njëjtën ditë, hakerat mori përsipër llogarinë e një prej administratorëve të faqes Bitcoins përqindja e reduktuar nga 17 cent në $ 1 për njësi dhe u përpoq për të blerë disa mijë monedha. Exchange kishte për të mbyllur për një javë; Të gjitha çmimet janë restauruar.

Megjithatë, efekti negativ është kompensuar nga konferenca e parë Bitcoin mbajtur si pjesë e World Expo në Nju Jork. Një ngjarje e ngjashme u mbajt në nëntor në Pragë. Paralelisht, materialet e Bitcoin publikuar Forbes dhe The Economist, dhe për New York Times shkroi një kolonë për cryptocurrency laureat i çmimit Nobel në ekonomi Paul Krugman.

Si rezultat i Bitcoin kemi biseduar në lidhje me si një alternativë të vërtetë ndaj monedhave tradicionale dhe kryetari aktual i bordit të drejtorëve të Google, Eric Schmidt njoftoi krijimin e homologut të tij nga paratë virtuale - Google-bucks. Megjithatë, projekti nuk u realizua, për shkak se në disa muaj Bitcoins janë bërë lidhur me ekonominë hije dhe krimit.

Fakti se në shkurt të vitit 2011, puna e tij filloi të anonim elektronike e tregut Silk Road. Shiko ajo mund të jetë vetëm nëpërmjet Tor-shfletuesit, dhe për të paguar pjesëmarrësit e transaksionit përdorin rruga më e sigurt - BitCoins. Më shumë se gjysma e të gjitha mallrave ishin droga, dikush mund të blerë armë, të dhënat e kartës së kreditit e njerëzve të tjerë dhe të dhëna personale, si dhe pornografisë paligjshëm. Disa përdorues kanë drejtuar edhe nëpër reklama për shitjen e organeve njerëzore apo sugjerime vrasësit shërbimeve. Në vitin 2012, vëllimi i shitjes së Silk Road arriti në 15 milionë $; gjatë ekzistencës së përdoruesve të faqes kanë bërë më shumë se një milion transaksione me vlerë 9.5 milionë Bitcoins.

aktivitetet hetimore faqe kryera nga një agjent i Departamentit të Kontrollit të Drogës amerikan Carl Fors, përpjekjet e të cilit kanë çuar në masë të madhe në arrestimin e themeluesit të Silk Road Ross William Ulbricht në tetor 2013. Kështu Ulbricht vazhdimisht pretendonte se fituar tashmë operativ dyqan online në Krijuesin e tij të vërtetë - themeluesit MtGox Mark Karpeles. Më vonë ajo u bë e njohur se Carl Fors zbulojë identitetin e Ulbricht shumë kohë para arrestimit, dhe rreth një vit shantazhuar atë duke pretenduar të jetë një nga përdoruesit. Gjatë heshtjen e tij Agent ka marrë rreth 800 mijë dollarë në Bitcoins dhe madje arriti të vënë disa nga këto fonde në këmbim cryptocurrency CoinMKT. Rreth të njëjtën gjë gjatë bashkëpunëtor hetimit vodhi Force - Punonjësi i Shërbimit Sekret të SHBA, Sean Urat. Pastaj ai hapi Skema kriminale autoritetet, vullnetarisht u dorëzua në polici. Ulbricht tani duke vuajtur një dënim të përjetshëm për trafikun e drogës, pastrimit të parave dhe të thatë, por Karl Fors ishte vjet e gjashtë e gjysmë në burg.

Gjyqi i themeluesit të Silk Road, San Francisco, 29 maj 2015go vit
Gjyqi i themeluesit të Silk Road, San Francisco, 29 maj 2015go vit

Jo më pak Historia me zë të lartë ishte zbulimi i faqes "vret Market" për të mbledhur donacione në Bitcoins në eliminimin e politikanëve. "I kriptoanarhist. Dhe para nesh një të ardhme të ndritshme ", - thotë krijuesi i portalit Sandzyuro i cili e quajti veten në nder të heroit të filmit klasik nga Akira Kurosawa," The Bodyguard ". Dhe edhe pse Silk Road u mbyll përfundimisht, dhe "Kill tregut" nuk ka çuar për të kryer krime të vërtetë, Bitcoins, dhe është përdorur në mënyrë aktive në kryerjen e marrëveshjeve të dyshimta në rrjet, e cila ndikon negativisht në reputacionin cryptocurrency dhe për të parandaluar përhapjen e saj nëpër botë.

Paralelisht me popullarizimin e përdoruesve të internetit Bitcoins janë përpjekur të zbulojnë identitetin e vërtetë të krijuesit të saj. Që nga viti 2010, Satoshi Nakamoto ndërprerë pjesëmarrjen e saj në këtë projekt dhe të transferuar kontrollin e domain Bitcoin.org dhe mjetet e zhvillimit të kolegëve të tyre. Me ta ai ka komunikuar përmes faqes Fondacionit P2P, i cili theksoi se jetojnë në Japoni, dhe ai është 37 vjeç. Megjithatë, zhvilluesi është shkruar krejtësisht në anglisht, dhe përshkrimi teknik i teknologjisë nuk cryptocurrency është lokalizuar për gjuhën japoneze.

shteti Nakamoto është vlerësuar në 1 milion Bitcoins, ose 400 milionë $ në kursin e këmbimit aktual - të namaynit një gjendje të tillë, është e mundshme që fillimisht të përdorni një rrjet të disa dhjetëra kompjuterë.

Përpjekja e parë për të zbuluar identitetin e vërtetë e studiues ndërmori Nakamoto Sky Gray, ka publikuar një analizë të detajuar të predispozitave të tij të tekstit në bazë të figurave kryesore të fjalës në dokumentacionin teknik për Bitcoins. Si rezultat, Gray tha se e vërtetë Krijuesi cryptocurrency është një zhvillues dhe nuk e kanë kuptuar sistemit Bit monetare Gold Nick Szabo. Megjithatë, Sabo hodhi poshtë këtë dyshim.

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto
Dorian Prentice Satoshi Nakamoto

Në vitin 2014, revista Newsweek publikoi një hetim gazetarit Leas Goodman, i cili pretendonte të jetë krijuesi i Bitcoin - 64-vjeçari japonez amerikan Dorian Prentice Satoshi Nakamoto. Ditën tjetër, Dorian Prentice lëshuar një mohim zyrtare, duke thënë se herë të parë dëgjoi për Bitcoin tre javë më parë, edhe pse detajet e biografisë së tij në artikull janë të sakta.

Një tjetër version të identitetit të vërtetë të Nakamoto në fillim të dhjetorit 2015 i prezantoi gazetarët Wired. Sipas informatave të tyre, nën këtë emër fsheh një biznesmen Australian Craig Wright. Në gusht 2008, ai përmendi në blogun e tij në lidhje me studimin në shkallë të gjerë të cryptocurrency, dhe llogaria e tij e-mail për të komunikuar nëpërmjet PGP-encrypt ndryshme nga Satoshi trajton vetëm një letër. Aussie gjithashtu diskutoi me shok investimin e tij David Kleimanov në serverat Bitcoin, dhe mbajtjen në fondin e mirëbesimit 1 milion Bitcoins në llogarinë deri në vdekjen e tij në vitin 2013.

Në ditën e publikimit të hetimit, policia kontrolloi një shtëpi në periferi të Sidneit Wright dhe zyra Australiane e një prej kompanive të tij, në një rast që përfshinte evazionin fiskal. Në prag të vizitës së zyrtarëve të zbatimit të ligjit me familjen Wright nga Australia ai shkoi. Në fund të tetorit, ai mori pjesë konferencën e Bitcoin-së investitorëve në Las Vegas. Në pyetjen e Bitcoins Wright u përgjigj se cryptocurrency i angazhuar "për mjaft kohë dhe është duke u përpjekur për të qëndruar në hijet." Megjithatë, e gjithë kjo nuk do të provojë se ishte Craig Wright është krijuesi i më i famshëm në cryptocurrency botërore. Ndoshta ai vetëm u bë një nga minatorët e parë në shkallë të gjerë në fazën fillestare të ekzistencës së saj.

Kush e shpiku Bitcoin? Gjetur se kush BitCoins krijues. Thashethemet ...

Askush në botë e di se kush është prapa emrit Satoshi Nakomoto, dhe ata që e njohin nuk flasim për këtë. Kushdo që ka qenë në dijeni se ai kishte ndalur duke punuar në një projekt për të krijuar dhe të përdorin cryptocurrency rreth në fund të vitit 2010. Megjithatë, aktivitetet e saj në fazën e hershme të operimit të sistemit sollën fitim të konsiderueshëm. Në këtë rast, ka disa teori në lidhje kush është ky person.

Kush është Satoshi Nakamoto?

Pavarësisht nga fakti se ne nuk e dimë kush është ky person, por ne e dimë saktësisht se çfarë ai e bëri. Fakti që ai ishte krijuesi kodin Satoshi Nakamoto Bitcoin dhe në fakt krijuesi i më të cryptocurrency. Në nëntor të vitit 2008, ajo u dërgua për herë të parë jashtë për dokumentin listën e postimeve cryptographers që zbulon thelbin e të holla virtuale. Më vonë, në vitin 2009 ai krijoi versionin e parë të softuerit të klientit për Bitcoin. Përveç kësaj, vetë Satoshi Nakamoto marrë pjesë në këtë projekt deri sa më në fund u zhduk nga komuniteti në fund të vitit 2010.

Ai ka punuar në këtë projekt në një fazë të hershme të zhvillimit të saj, së bashku me të tjerët në kodin burim të hapur, por u përpoq të mos japë informacion shpjegues rreth vetes. Herën e fundit informacion në lidhje me atë u shfaq në pranverën e vitit 2011, kur ai shkroi në një nga raportet e tij se "shkon për të punuar në një fushë tjetër."

në qoftë se ai ishte japonez?

Është e zakonshme njohuri se ju nuk duhet të gjykojë një libër nga të saj mbuluar. Edhe pse ndoshta ne duhet të bëjmë atë. Pra, në qoftë se ju shikoni në emrin "Satoshi" është përkthyer nga japonezët, kjo do të thotë "të menduarit e qartë", "i zgjuar", "i mençur". Në lidhje me pjesën e parë të emrit "Naka", ajo mund të interpretohet si "mjedis i brendshëm" ose "marrëdhënie". "Moto" do të thotë gjithashtu "origjinë" ose "themelet". Sigurisht, të gjitha këto aspekte janë të zbatueshme për njerëzit, është krijuesi i një algoritmi zgjuar dhe një nga themeluesit e një projekti të tillë të ndërlikuar.

Ne, për fat të keq, nuk mund ta dimë me siguri nëse Satoshi Nakamoto japonez apo jo. Në fakt, mjaft mendjemadhe do të supozojmë se çfarë emri qëndron për Really "të". Ne vetëm përdorur këtë frazë për t'iu referuar krijuesi i algorithm, edhe pse ndoshta kjo ishte vetëm një alias, e cila ishte në gjendje për të fshehur, "ajo" apo "ata".

Does anyone know çfarë në fakt është Satoshi Nakamoto?

Nuk ka gjasa që aktualisht ju mund të gjeni njerëz të cilët dinë se personi i cili është i fshehur nën emrin Satoshi Nakamoto. Megjithatë, shumë janë duke u përpjekur për të zbulohej misteri i këtij personaliteti enigmatik, duke përfshirë përdorimin e Metodat detektivë, jo më pak intrigues se vetë përgjigje.

Pra, Joshua Davis i The New Yorker, tha se Satoshi Nakamoto është askush tjetër përveç Fakultetit cryptography diplomuar i Trinity College (Dublin), Michael Clare. Ky është përfundimi që ka dalë nga analiza e 80.000 fjalë internet regjistrat Nakamoto. Përveç kësaj, si dyshimet bien mbi organizimin finlandeze sociolog ekonomike, ish-zhvilluesi i lojrave kompjuterike Willy Lehdonvirta. Megjithatë, të dy "dyshuarit" mohojnë çdo përfshirje në cryptocurrency.

Ka një teori sipas së cilës Nakamoto nuk është një, por tre persona, përkatësisht Neil King, z Oxman dhe Charles Bray. Një përfundim i tillë ishte Adam Penenberg, i cili vetëm shënoi në kutinë e kërkimit Google, fraza unike e të dhënave Nakatamo. Kështu ai kërkoi për të përcaktuar nëse ato janë përdorur në vende të tjera. Dhe tani, një prej këtyre kërkesave ishte një sukses: në aplikimin për patentim të paraqitur në emër të tre personat e sipërpërmendur lidhur me përditësimin dhe shpërndarjen e çelësat encryption, "sipërfaqe" një nga frazat.

Vlen të përmendet se një emër domain Bitcoin.org, e cila fillimisht dukej si Satoshi, një hyrje e ngjashme ishte postuar. Kjo ndodhi pikërisht 3 ditë pas aplikimit patentë është paraqitur në Finlandë. Të gjitha palët e interesuara mohojnë këtë fakt, duke përfshirë Michael dhe Claire, i cili ka deklaruar publikisht këtë në kuadër të web të samitit në vitin 2013. Në çdo rast, të regjistruar 18 Gusht 2008 domenin bitcoin.org përdoret për regjistrimin e Zyrës së Patentave japoneze në kushte anonimiteti. Ajo ishte vetëm 18 maj 2011 Regjistrimi për këtë faqe interneti është dorëzuar në Finlandë, e cila dobëson teorinë Penenberga.

Të tjerë besojnë se emri i Satoshi vlerë Marty Malmi, zhvilluesi i softuerit i cili jeton në Finlandë. Ai ishte i lidhur për të tregtisë Bitcoins nga fillimi, në mënyrë të veçantë të zhvilluar një ndërfaqe të përdoruesit të veçantë për sistemin.

Numri i "dyshuarve" të goditur Jed McCaleb, një dashnor i kulturës japoneze, rezident japonez i cili krijoi parë Bitcoin këmbimit Mt.Gox e, bashkë-themeloi gurgullimë, si dhe në vitin 2000, P2P eDonkey.

Ekziston edhe një teori që emri Satoshi shkencëtarët fshehur kompjuterike Donal O'Mahouni dhe Michael Pierts, sepse ata janë autorët e idesë së pagesave dixhitale përshkruara në librin e tyre të përbashkët. Duhet të theksohet se Donal O'Mahouni studiuar në të njëjtën Trinity College (Dublin), i cili në kohën e tij ka përfunduar dhe Michael Clare.

Kohët e fundit, shkencëtarët izraelitë Dorit Ron, dhe Adi Shamir i Institutit Weizmann kemi gjetur se ka një lidhje mes Satoshi dhe online të drogës dyqan tregtisë dhe mallrave të tjera të paligjshme dhe shërbime Silkroad. Informatat relevante janë kërkuar nga FBI-ja në tetor 2013. Ata sugjeruan se ka një lidhje mes adresës dyshohet se i përket Satoshi, dhe Silkroad. Megjithatë, ky informacion nuk është verifikuar plotësisht. Më vonë u zbulua se adresa takon një zhvillues në fushën e sigurisë Dustin Trammell, i cili mohoi lidhjen me Satoshi.

Pra, çfarë dimë për të?

I vetmi informacion në lidhje me Nakamoto, i cili ekziston në një gamë të gjerë, është e njohur vetëm nga fjalët e njerëzve që ishin pranë tij në fillimet e zhvillimit të rrjetit të Bitcoin. Sipas tyre, Satoshi menduar me shumë kujdes nëpër të gjithë sistemin. Kur kjo duke menduar se kjo nuk mund të quhet standarde. Kështu, zhvilluesi sistemi kryesor Jeff Garzik theksuar se stili i shkruar kodin Satoshi nuk është mjaft normale, jo specifike për nivelin e inxhinier klasike software.

Aq sa ai është i pasur?

Analiza e të dhënave kryhet nga një specialist në Bitcoins dhe kriptografisë Sergio Lerner tregoi se Satoshi mori shumica e blloqeve të hershme Bitcoin rrjet. Sum kriptomonet përkasin atij më shumë në atë kohë ishte e barabartë me të paktën $ 100 milion. Në kushtet e kursit të këmbimit cryptocurrency në nëntor të vitit 2013 është në përputhje me sasinë e Bitcoins $ 1 miliard.

Çfarë bën ai tani?

Askush nuk e di se ku Satoshi është tani dhe atë që bën. Megjithatë, në një nga mesazhet e tij të fundit të 23 prill 2011, ajo deklaroi: "Unë bëj gjëra të tjera. Ai (përafërsisht. Bitcoin) në duar të mira Gavin dhe pjesa tjetër. "

në qoftë se ai ka punuar për qeverinë?

Sigurisht, ka zëra të këtij lloji. Në të vërtetë, disa kanë arritur të tregojnë se emri i tij do të thotë "Central Intelligence". Njerëzit gjithmonë do të shohim vetëm atë që ata duan të shohin. E tillë është natyra e thashethemeve dhe thashethemeve.

Në dritën e kësaj pyetjeje shumë të qartë do të jetë, pse agjencitë qeveritare kanë një interes në krijimin e cryptocurrency që do të përdoren për financimin mekanizmin anonim tregtare? Pas të gjitha, kjo situatë lidh duart e dy senatorëve dhe FBI në luftën kundër terrorizmit dhe veprimtarisë kriminale. Natyrisht, në rastin e tij mbështetësit e teorive konspirative mbi këtë temë.

Është e mundur që të gjitha këto spekulime nuk kanë rëndësi. Kështu, kryesor sistemi zhvilluesi Jeff Garzik shkurtimisht theksoi se Satoshi krijuar një rrjet të burimit të hapur në mënyrë që, që nuk duhet të jenë në dispozicion për publikun e gjerë. Megjithatë, kodi burim të hapur nuk mund të fshehin të gjitha të fshehtat: ai flet për veten.

Ai gjithashtu përmendi se Satoshi shumë i zgjuar, dhe për këtë arsye e përdorur pseudonimin. Kjo detyroi njerëzit të fokusohen në teknologjinë vetë Bitcoins, dhe jo në personin pas saj. Kjo është arsyeja pse, ku Bitcoins janë të njohur më mirë se themeluesit Digital Network Satoshi Nakamoto.

Dëshironi më shumë lajme? Facebook. Më të shpejtë? Telegram dhe Twitter. Subscribe!

Lexo më shumë Bitcoin udhëzuesin tonë:

Si te zgjidhni një kuletë Bitcoin?

Çfarë është blokcheyn?

Bitcoin Minierave dhe cryptocurrency tjera

Si për të blerë Bitcoin?

Fitimet Bitcoin - Bitcoin rubinet?

Pse të përdorni Bitcoin?

Si funksionon Bitcoin?

Çfarë është Bitcoin?

Satoshi Nakamoto - krijuesi i Bitcoin (Bitcoin), i cili doli me ...

Satoshi Nakamoto (Satoshi Nakamoto ) - personalitet, i njohur si themelues dhe krijuesi i origjinal Bitcoin Bitcoin-klient. Në profilin e tij në Fondacionin P2P, ai tha se përshëndet nga Japonia. Më shumë rreth personalitetit të tij pothuajse asgjë nuk është e njohur. Satoshi Nakamoto zhvilluar projektin që nga viti 2007, dhe në vitin 2010, pushoi për të marrë pjesë në zhvillimin e Bitcoin. Themelues i Bitcoin është ende i panjohur. Satoshi Nakamoto - Emri, i cili nënshkroi një dokument shkencor, bazat teorike të monedhës dixhitale, dhe kjo nuk është e qartë nëse janë apo jo kjo është një alias.

Shumë nga ajo që është e njohur për Nakamoto - një burrë rreth 40 vjeç, jeton në Japoni; sjellshëm, të arsimuar, me një njohuri të shkëlqyera të gjuhës angleze.

Aktiviteti Publik [sundimin]

Zanafilla e Block

Një artikull në lidhje me cryptocurrency ri u botua në vitin 2008 [1] , dhe një vit më vonë, u lirua software parë vetëm nisur rrjetin. Satoshi Nakamoto, duke folur në rolin e zhvilluesi Bitcoin, ka vazhduar komunikimin [2] në forumet e internetit me ekspertë, të interesuar për zhvillimin e ardhshëm të sistemit. Gradualisht, megjithatë, kontakti mes tij dhe ekipin e tij filloi të dobësohej dhe pranverën e vitit 2011 Satoshi njoftoi tërheqjen e tij si vetë një zhvillues, tha: "Për klasa me gjërat më të rëndësishme."

Që atëherë, askush nuk kishte dëgjuar për Nakamoto. Ky person ka zhdukur nga hapësira e informacionit si papritmas si ajo ishte shfaqur. Kontroll i plotë mbi domain Bitcoin.org ai dha kolegët e tij, duke përfshirë edhe Gavin Andresen - një nga zhvilluesit kryesorë të Bitcoin.

Biografia e Satoshi Nakamoto [edit]

Si të fakteve në lidhje me identitetin e Satoshi Nakamoto, besohet se një person me këtë emër nuk ekziston. "Satoshi Nakamoto" - një pseudonim i zgjedhur për një person të veçantë ose grup i njerëzve të cilët janë nënshkruar letrat e para shkencore që përvijojnë thelbin e shkëmbimit kriptografike.

Ky emër, i cili u bë një lloj i legjendës, sikur mbuluar qëllimisht me një vello të fshehtësisë. Për të sigurt ajo është e njohur vetëm se zhvilluesi nga më të njohura në datën e cryptocurrency, zgjodhi për vete emrin e njeriut japoneze, e cila përkthehet si "të mençur". Një deklaratë e origjinës së tij japoneze është parë nga komuniteti skeptik, si asnjë software, pa mesazhe, nuk Bitcoin-klient në japonisht nuk ekziston.

Për disa vite në media u shfaq informacion që emri Satoshi Nakamoto Profesor i fshehur i Ekonomisë dhe Ligjit Nick Szabo, pronar i platformë tregtare anonime Ross Ulbricht, Japanese matematikan Shinichi Mochizuki dhe shumë të tjerë. Megjithatë, ata kanë mohuar çdo përfshirje në emër dhe të marrin pjesë në krijimin e Bitcoin.

Studimi i personalitetit [citim i duhur]

dorian Nakamoto

Pse ne e dimë identitetin e tij? Kushdo që u Satoshi (Satoshi) - një person real, grup njerëzish, apo një lloj të autoritetit publik - është informacion i rëndësishëm. Kjo i jep të nevojshme origjinën shpjegim cryptocurrency, dhe mund të konfirmojë apo hedhur poshtë një numër të thashethemeve dhe aluzion transmetuara pothuajse në një pëshpëritje në rrugët e pasme të forumit shkëmbimeve BTC. Ky mister ka tërhequr hulumtuesit. One Sky Gray (Skye Gray) e bëri një punë të madhe në këtë drejtim. Ai ka publikuar një analizë të hollësishme të tekstit të dispozitave, bazuar në një çelës kërkimit kthehet në dokumentacionin teknik për Bitcoins, dhe i krahason ato me punën e studiuesve nga Universiteti George Washington quajtur Nick Szabo (Nick Szabo).

"Gray: Unë nuk kam besim absolute në faktin se ajo është me të vërtetë Nick Szabo, por unë kam një shumë mjaft e provave të pavarur, duke treguar në drejtim të tij, secila prej të cilave është interesante në vetvete":

 • analiza e tekstit, i cili zbuloi se vetëm 0.1% e të gjithë cryptography isledovateley mund të luajë këtë stilin e të shkruarit;
 • Fakti se Nick ishte në kërkim për stafin teknik për Gold Bit projektit, shumë të ngjashme me Bitcoin cryptocurrency, dhe kjo ka ndodhur vetëm disa muaj para shpalljes së Bitcoin, por menjëherë pas se projekti i ngecur;
 • Duke përmendur mungesën e punës nga Nick Szabo Satoshi, ndërsa ai citohet të tjera, më pak të lidhur me Bitcoin projektet cryptocurrency;
 • Mungesa e përgjigjes nga ana e Nick në Bitcoin, ndërsa tema e monedhës decentralizuar si një e tërë ka hulumtimin e saj kryesore në dhjetë vitet e fundit;
 • Fakti se Nick ishte qëllimi për të paradatoj artikujt e tij rreth Bit Gold, për të parë prapa, dhe ajo filloi menjëherë pas shpalljes së krijimit të Bitcoin.

Ashtu si në kërkimin e tij tregon se Nick për disa vjet, që nga viti 1998, ka zhvilluar një mekanizëm që lejon monedhën decentralizuar dixhitale, e cila përfundimisht kthehet në një sistem, të cilin ai e quajti "Bit Gold», dhe kjo është një shenjë paralajmëruese e drejtpërdrejtë e arkitekturës Bitcoins.

Sipas një histori pranuar gjerësisht e sistemit të origjinës Bitcoin Satoshi Nakamoto ishte shkencëtar kualifikuar (ose një grup shkencëtarësh), i cili gjeti zhvillimin e Nick lidhje Bit Gold dhe të dalë me ide për përmirësimin e tij, ka publikuar një përshkrim teknik të Bitcoins, duke vendosur për të bërë atë një realitet përmes zhvillimit të klientit origjinale Bitcoin . Ndryshoni periudhën botuar artikuj rreth BitGold: Blog Nick, ka dy nene kryesore, njëri fillimisht të botuar në dhjetor 2005, e ndjekur nga data e publikimit u transferua në mënyrë retroaktive deri në dhjetor 2008, dhe artikulli i dytë i publikuar në prill 2008, ka qenë gjithashtu i zhvendosur në dhjetor 2008. Është vërejtur sepse motori në Blogger, ju mund të redaktoni datën e regjistrimit me dorë, por data origjinale do të jetë i dukshëm në read-only URL. Por ajo mund të jetë për shkak të faktit se Nick mund të gjeni gabime në artikull dhe për të modifikuar dhe do t'i rafinojë deri në dhjetor.

6 mars 2014 revista Newsweek publikoi një hetim eksperimental të gazetarit Leah Goodman. [3] Artikulli ishte gjoja duke ekspozuar personalitetit Satoshi. Për disa muaj, Lea Goodman udhëhoqi kërkimin për krijues e Bitcoin, dhe përfundimisht gjeti një njeri me emër Dorian Prentice Satoshi Nakamoto. Artikulli deklaroi se Dorian është krijuesi i Bitcoin. Megjithatë, të nesërmen, njeriu të cilit i masmedia në prag tregohet si krijuesi i cryptocurrency Bitcoin, bërë në shtyp me një përgënjeshtrim. 64-vjeçari japonez amerikan Dorian Satoshi Nakamoto thotë se së pari dëgjoi për Bitcoin tre javë më parë. Nakamoto tha se një numër i detajeve në nenin Newseek vërtetë - ajo me të vërtetë ka punuar në kohën e tij në kontraktorit të mbrojtjes, dhe emri i dhënë atij në lindje - bëri Satoshi. Megjithatë, Krijuesi legjendar i Bitcoin, fshehur pas pseudonimin Satoshi Nakamoto, ajo ka të bëjë asgjë.

Historia e Bitcoin minierave.

Status Satoshi Nakamoto tashmë vlerësuar të jetë me vlerë, që përfaqësojnë rreth 1 milion. Bitcoins, që i korrespondon rreth 20 miliardë dollarë amerikanë.. Kërkimi për një personalitet mitik padyshim do të vazhdojë edhe në të ardhmen, sepse në duart e atij personi ose grupi njerëzish është çdo 12 Bitcoin, dhe në qoftë se e dëshiruar, Satoshi mund të destabilizojë monedhën sa më shpejt që ajo solli në tregun botëror.

Për namaynit kaq shumë Bitcoin Satoshi përdorin pajisje të veçantë: ndërkohë që mbështetësit e tij të cilët janë bashkuar në muajt e parë të Bitcoin, Bitcoin-drejtuar klientin në personalkah thjeshtë, Satoshi duket shfrytëzuar një duzinë pak ose një PC në të njëjtën kohë ndërtimin FPGA- tij kompjuter. Sot ne e dimë atë në "dorëshkrimit" të veprimtarisë së tij në listën e përgjithshëm të transaksioneve: "namaynennye" blloqe Nakamoto janë të lehtë për të parë në tabelë (ashtu si edhe një prej studiuesve, rezultati foto).

Çdo pikë në grafikun - një njësi (që përmban të gjitha sistemet e transaksioneve në dhjetë minutat e fundit). rrjedh koha nga e majta në të djathtë. Aktiviteti minerar Satoshi formon krehër në mënyrë të qartë të dukshme.

 • Pjesa më e vogël e Bitcoin, të cilat mund të dërgohen, është quajtur "Satoshi" (Satoshi), në nder të themeluesit. 1 Satoshi = ,00000001 BTC.
 • Korrespondenti Newsweek Leah Goodman mori dy muaj të hetimeve, që më në fund sigurohuni që Nakamoto - një person real. Kur Goodman trokiti në shtëpi Nakamoto, një burrë i moshuar japoneze thirri policinë.
 • White Paper Satoshi Nakamoto - një mister, ajo është e panjohur se a ekziston në rastin, si krijues i Bitcoin.
 • Në LinkedIn ju mund të gjeni edhe disa Nakomoto Satoshi, i cili e quan veten krijuesi i Bitcoin dhe jeton në Japoni.

Kush e shpiku Bitcoin dhe pse - IZOBRETATATEL Bitcoins

Dhe sigurisht cryptocurrency Bitcoin, dhe popullariteti i sistemeve virtuale financiare ka qenë vazhdimisht në rritje në mesin e netizens. Në 3 vitet e fundit blerjen dhe shitjen e mëvonshme të Bitcoins në bursë është konsideruar të jetë një nga mënyrat më fitimprurëse për të fituar para në Forex. Popullariteti dhe kërkesa për sistem Bitcoin, natyrisht, nuk mund të shkojnë pa u vënë re mediat dhe as autoritative apo përdoruesit e rrjetit të zakonshëm. Dhe për të gjetur arsyet për këtë sukses të shpejtë të monedhës së brezit të ri, ata të vendosur një objektiv për të gjetur se kush e shpiku Bitcoin, dhe pse, si dhe të gjetur se kush është prapa Bitcoins në fakt.

Si pjesë e hulumtimit në cryptocurrency historisë është bërë shumë versione. Midis tyre ishin edhe shpjegim mjaft e logjikshme mbështetur nga faktet, dhe teoria bota konspiracioni. Megjithatë, pavarësisht nga disponueshmëria e dukshme e çdo informacioni në moshën dixhitale, në vitin 2017 emri i tanishëm i personit i cili krijoi Bitcoin, është i panjohur. Por, si për çështje të tjera - domethënë, tiparet e zhvillimit të sistemit financiar, si funksionon dhe teknologjive, të cilat kanë shërbyer si bazë për krijimin e Bitcoin, përgjigjet e të besueshme janë pranuar. Konsideroni se si dhe pse u krijua cryptocurrency, si dhe të njihen me versionet themelore të atij që themeloi Bitcoin.

QW-1 Riddle Satoshi Nakamoto: kush shpiku Bitcoin dhe pse?

Teknologji në të cilën u krijua Bitcoin

Me zhvillimin e sistemeve të pagesave financiare jomonetare para se problemi u ngrit e programuesit për të krijuar teknologjinë që do të bëjë të mundur për të kryer të gjitha pagesat në mënyrë anonime dhe në mënyrë transparente. Kjo është, të dhënat personale të paguesit dhe marrësi do të mbeten konfidenciale. Por fakti i pagesës është dashur të bëhen të njohura për një palë të tretë. Kushte të tilla do të lejojë për të zgjidhur problemin e besimit në mes të huajve dhe për të mbrojtur pjesëmarrësit në transaksion dhe paguesit dhe marrësit e mashtrimit nga ana tjetër.

Për të zgjidhur këtë problem, David chown në vitin 1983 krijoi të ashtuquajturën algorithm "nënshkrim të verbër", si dhe për të zhvilluar një protokoll të holla elektronike. Këto teknologji për të eliminuar mashtrimin nga ana e paguesit, dhe kështu të fshehin të dhënat personale të pjesëmarrësve të transaksionit, formuan bazën e funksionimit të sistemit Bitcoin.

Një teknologji që përdoret kur krijohen cryptocurrency është një sistem për të mbrojtur kundër spam Hashcash, shpikur në vitin 1997 nga Adam Beck. Parimi i këtij sistemi është se dërguesi duhet të bëjë një seri e operacioneve të gjatë-running, dhe marrësi do të jetë në gjendje që menjëherë të verifikuar origjinalitetin e tyre. Është kjo algorithm është përdorur për të zhvilluar teknologji blokcheyn në të cilën i gjithë sistemi është ndërtuar Bitcoin.

QW-1 Riddle Satoshi Nakamoto: kush shpiku Bitcoin dhe pse?

Nick Szabo, autor i draftit të parë të një ari të decentralizuar sistemi financiar Bit, gjithashtu ka marrë pjesë në mënyrë të tërthortë në krijimin e Bitcoin. Ajo mori arritjet e saj për zhvilluesit cryptocurrency udhëzim, por ata, ndryshe nga Nick Szabo, ishin në gjendje të zbatojë me sukses dhe të drejtuar projektin.

Në të njëjtën kohë ishte një version popullor që Szabo dhe Nick është ai i cili krijoi Bitcoin. Shumë ekspertë dhe gazetarët besojnë se ajo mori parasysh të gjitha gabimet e bëra në ari projektit dështimi Bit, zgjerimin dhe protokoll të zgjeruara, arriti të drejtuar sistemin Bitcoin. Megjithatë, ky version nuk është konfirmuar - vetë N. Sabo ka thënë publikisht se ai është krijuesi i cryptocurrency parë.

Kështu, edhe pse Bitcoin dhe u bë cryptocurrency parë, teknologjia që ka formuar bazën e saj, ne tashmë ishte shpikur më parë. Dhe gjithashtu nuk do të thotë se Bitcoin është një sistem elektronik për sotëm unik, sepse e njëjta algorithm dhe parimet e funksionimit janë tashmë duke u përdorur në cryptocurrency tjetër - Litecoin (laytkoin), ethereum (Ethereum) dhe të tjerët.

Historia e cryptocurrency

Në vitin 2008, një zhvillues anonim duke e quajtur veten Satoshi Nakamoto, shkruar Protokollet krejtësisht të re e-valutë, të cilën ai e quajti Bitcoin, dhe portofolin e parë Bitcoin dhe nxjerrë bllokun e parë të monedhave virtuale është themeluar në vitin 2009 atë. Ndërsa Bitcoins ishin shumë të lirë, pasi çmimi është i barabartë me koston e energjisë elektrike të shpenzuar PC procesor në gjahun e tyre. Megjithatë, që nga cryptocurrency menjëherë ngjallur interes dhe përdoruesit e zakonshëm dhe bizneset, në vitin 2011 kursin Bitcoin dollari amerikan filloi të bëjë një 1 në 1, dhe pastaj vazhdoi të rritet.

Shërbimi i parë për të blerë Bitcoin për para të vërteta ka filluar të punojë në të madhe World Wide Web në vitin 2010. Fillimisht portal Market Bitcoin siguron përdoruesit me aftësinë për të bërë vetëm një shkëmbim të njëanshme, që është - për të blerë monedha virtuale për dollarë. Por si numri i përdoruesve të shërbimit u rrit me shpejtësi, shumë shpejt e kuptuan se ishte një mundësi për të shkëmbyer Bitcoins për dollarë amerikanë, paund britanik dhe një numër të monedhave të tjera.

Që nga viti 2011, netizens filloi të tregtisë në Bitcoins bursës dhe një numër i njerëzve të pasur që bëjnë biznes në fushën e IT-teknologjisë, ne kemi investuar në këtë cryptocurrency. një kërkesë e tillë e madhe për Bitcoin ka çuar në normën e rritjes së shpejtë, si dhe për të ndërtuar besimin në cryptocurrency ndër tregjet kryesore të medias dhe korporatat.

Ajo nuk e shpëtojnë vëmendjen e tij Bitcoin dhe elemente kriminale. Është kjo monedhë është përdorur për të paguar për mallra dhe shërbime në tregun më të madh kriminal virtual Silk Road. Kjo ishte një platformë tregtare ku shiten armë, drogë dhe madje edhe organeve njerëzore. Në vitin 2013, vetë vendi i Departamentit të Shtetit të SHBA-së Silk Road është mbyllur dhe administratorët e saj mori një dënime me burg mbresëlënëse. Por fakti i përdorimit të pagesës Bitcoin për drogë, armë dhe vrasjesh pati një ndikim negativ në nivelin e besimit në cryptocurrency. Kjo ka vënë reputacionin e saj si një mjet për të kryer transaksione të paligjshme.

Pasi në vitin 2011 vëllimi i tregut i Bitcoin ka tejkaluar $ 10 milion, ky sistem virtuale hakerat interesuar. Më Bitcoin është bërë një seri sulmet e hacker, ku sulmuesit konfiskuar fjalëkalimet nga portofolin disa mijëra përdorues. Ata gjithashtu ishin në gjendje për të në mënyrë dramatike ulur cryptocurrency normë për të blerë me çmim të ulët monedhë. Administrata Portal Bitcoin Market ishte në gjendje për të ndrequr situatën duke pezulluar për një javë të gjitha tregton në bursën dhe drejtësisë natyrisht.

Arsyet për suksesin e shpejtë Bitcoin

QW-1 Riddle Satoshi Nakamoto: kush shpiku Bitcoin dhe pse?

Nëse marrim parasysh historinë e Bitcoin, mund të konkludohet se kjo cryptocurrency ishte nga fillimi dënuar për sukses. Projekt i krijuar nga Satoshi Nakamoto misterioze, shumë shpejt fitoi interesin dhe besimin e përdoruesve në rrjet, dhe me kalimin e çdo viti të virtuale kursit të këmbimit të monedhës vazhdon të rritet. Dhe arsyeja për këtë sukses është sistemi virtual financiar, faktet e mëposhtme mund të jenë:

 1. sistem të plotë anonimiteti. Për të kryer një transaksion në sistem Bitcoin, përdoruesi nuk ka nevojë për të siguruar të dhënat e tyre personale ose në anën tjetër të transaksionit, ose të palëve të treta.
 2. Transparenca dhe sigurinë e sistemit. Në kryerjen e transaksionit marrës mund të gjetur të gjithë zinxhirin e transaksioneve në bazën e të dhënave arkivit dhe të verifikojë se pagesa është bërë në të vërtetë. Dhe teknologji si blokcheyn do të thotë ruajtje të përhershme e të dhënave të të gjitha transaksioneve të kryera, edhe pas një kohe, asnjëra palë e transaksionit nuk mund të mohojë faktin e transferimit të parave.
 3. Decentralizimi. sistem Bitcoin është absolutisht i pavarur, sepse ajo nuk ka pronar të vetëm ose administratori. Prandaj askush nuk do të jetë në gjendje në të do të shpejt të ndryshojë kursin cryptocurrency ose të ndikojë në kryerjen e transaksioneve në sistemin.
 4. Një mundësi jo vetëm për tregti, por edhe të tyre për të marrë paratë. Kryesore (ekstrakt) Bitcoins teorikisht mund të gjithë në rrjet. Në 2009-2012 Minierave cryptocurrency kjo ishte mjaft e thjeshtë, dhe ata ishin të angazhuar në shumë përdorues të zakonshëm. Tani minierave Bitcoin kërkon një shumë të pushtetit informatikë. Por, në këtë ditë emetimi i monedhave virtuale është bërë ekskluzivisht Miner dhe asnjë individ / Korporata të mund të marrë kontrollin e procesit.

Quest Satoshi Nakamoto - ai i cili doli me Bitcoin

Satoshi Nakamoto - është pseudonimi i krijuesi i Bitcoin, përbërë nga tre fjalë japoneze. Transferohet në fjalë ruse përdorura zgjuar cryptocurrency zhvilluesi i saj për emrin tuaj virtuale, si kjo:

 • Satoshi - dituria, të menduarit e qartë, shkathtësi
 • Naka - mjedisi i brendshëm, marrëdhënia
 • Motorcycles - Foundation, Fondacioni, origjinës.

Mysterious Satoshi Nakamoto nuk zbuloi ndonjë personit të tij ose emrin e tij të vërtetë. Për më tepër, në vitin 2010 ai u tërhoq nga të gjitha rastet në sistemin Bitcoin, duke thënë se ai e lë projekti është në duar të mira dhe do të jenë të angazhuar në projekte të tjera. Besohet se njeriu i sotëm është një shumë të pasur, sepse menjëherë pas fillimit të sistemit të namaynil shumë BitCoins. Në disa versione, pasurinë e tij është vlerësuar në 1 milion Bitcoins (sot - më shumë se 2, 5 miliard).

QW-1 Riddle Satoshi Nakamoto: kush shpiku Bitcoin dhe pse?

Rrjeti vetë Satoshi Nakamoto shkroi se ai është 37 vjeç dhe ai është shtetas i Japonisë. Megjithatë, deklaratat skeptikët e tij kanë vënë në pikëpyetje. Fakti është se kur komunikimi në rrjetin ky njeri demonstruar një njohuri të shkëlqyera të gjuhës angleze. Por në japonezët nuk i kishte dhënë atij një datasheet të vetme.

Shumica e gazetarëve janë të prirur të besojnë se në fakt misterioze zhvilluesi Bitcoin lind dhe u rrit në një mjedis që flet anglisht.

Versioni më i famshëm, i cili themeloi Bitcoin në fakt

Kur të kërkoni për një përgjigje, i cili krijoi Bitcoin fakt gazetarët vënë përpara një sërë versionet. Pra, në kohë të ndryshme e zhvilluesve cryptocurrency quajtur njerëzit e mëposhtme:

 • Nick Szabo - zhvilluesi nuk është zbatuar sistemi Bit Gold. Ai mohoi kungimin për vetë Bitcoin tyre.
 • Michael Clare - Kriptografia fakulteti i diplomuar i Trinity College Dublin. Në një intervistë ai tha se ai është krijuesi i cryptocurrency.
 • Dorian Prentice Satoshi Nakamoto - Nisei. Jo vetëm që hodhi poshtë deklaratën se Krijuesi i Bitcoin, por gjithashtu tha se kishte mësuar për cryptocurrency vetëm në vitin 2014.
 • Jed McCaleb - një banor i Japonisë dhe krijuesi i Bitcoin Mt.Gox Exchange parë.
 • Donal O'Mahouni dhe Michael Pierts - shkencëtarët kompjuterike, autorët e idesë së një algoritmi të pagesave dixhitale.
 • Craig Wright - një sipërmarrës australian, në vitin 2008 u botuan në blogun e tij, ideja e krijimit të cryptocurrency dhe duke bërë investime të konsiderueshme në Bitcoin. Në vitin 2016, ka konfirmuar publikisht se Krijuesi i sistemit Bitcoin.

Pas deklaratës së tij, Craig Wright ka dhënë përgjithshëm publik provat se ai është Satoshi Nakomoto. Ai i prodhuar shënime në ditarin tuaj të vjetër dhe nënshkrimet dixhitale dhe çelësat kriptografikë që përdoren në kryerjen e transaksioneve të para Bitcoin. Megjithatë, skeptikët besojnë se provat e Wright nuk janë të vërteta, dhe kjo mund të jetë një prej minatorëve të parë, por jo nga krijuesi i sistemit. Deklarata të tilla Craig Wright thjesht hequr blog të gjitha të dhënat në lidhje me Bitcoin, dhe më vonë ai nuk pranoi të flasë për gazetarët mbi këtë temë. Prandaj, çështja se kush krijoi Bitcoin fakt mbetet e hapur për këtë ditë.