Çfarë është Bitcoin (Bitcoin), me fjalë të thjeshta për Dummies

2018/07/31 Off.Author kripto

Bitcoin - një sistem të pagesave me mbrojtjen kriptografike, burim të hapur dhe të arkitekturës qasje të lirë e cila lejon që të përdorin atë si një monedhë.

prova e sistemeve të pagesave që kanë të bëjnë me të emisioneve (prodhimit) objektet - Minierave. Disponueshmëria e softuerit për Bitcoin minierave dhe përfitime financiare me kusht cryptocurrency përhapjen e decentralizimit dhe të sistemit të gjerë e magazinimit e rrjetit mbështetje mjeteve (portofolin elektronik) - transfertat anonim.

Në fund të shekullit XX, një grup i rrjetit të pagesës programuesit ide ishte propozuar në bazë të informatave të transferimit p2p midis dy kompjuterave. Kjo i lejon përdoruesit për të shmangur përdorimin e infrastrukturës së bankave dhe për të reduktuar ose hequr derdhjen tarifë.

Kur zbatimin e sigurisë së informacionit të transmetuar për rrjetin pagesave të ardhshme, programuesit përdorin një algoritëm kriptografik, besueshmëria e të cilit është e lejuar për të përdorur sistemin si një lloj të valutës, e mbyllur në mënyrë të sigurt nga mashtrimi.

Për t'u bashkuar me rrjetin, thjesht shkarkuar software klientit, e cila bashkon njerëzit kolegëve të rrjetit. Pagesat e këtij sistemi është publike, përdoruesit anonimiteti ofron adresë portofolin gjeneruar me kërkesë të pronarit të kohëve të panumërta:

monedhë Kripto (1) .jpg

Në teori, e transfertave të Komisionit mbi një rrjet nuk është, në praktikë, kjo është një shpërblim minatorët për të siguruar vlefshmërinë e pagesës, pa të cilat koha e dorëzimit të rritjes adresave, do të thotë "ngrijë" në rrjet. Prandaj, sa më i lartë i Komisionit, më të shpejtë "instalime elektrike" e pagesës.

Çdo çantë është një rrjet peer nyje të pavarur dhe vetë-përmbante, me një kopje blokcheyna plotë (Historia e të gjitha transaksioneve), që e bën sistemin Bitcoin decentralizuar.

Mbyllja e rrjetit ka qenë "thyer" platforma këmbimit dhe përdoruesit e shtëpisë, të gatshëm për të shkëmbyer cryptocurrency në të holla fiatnye. shkëmbimet e para u stimuluar Bitcoin transfertat mekanizëm me mundësinë e përfshirjes së një pale të tretë - garantuesin konfirmon shkëmbimin e multipodpisyu. Standard Bitcoin përkthim - pakthyeshme, humbja e aksesit ose dëmtimit të Portofolit çelësat sekrete të çojë në humbjen e fondeve.

Historia e Bitcoin që nga fillimi

Përmendja e parë e idesë së krijimit të "cash elektronik" është gjetur në mes të viteve '80 të shekullit të kaluar, në punën e David Chaum dhe Stefan markave. Programmers mori më shumë se 10 vjet për të zhvilluar këtë ide, të zhvillojë një mekanizëm për mbrojtjen e monedhës digjitale nga efektet e DDoS sulmet. Në fund të viteve '90, Adam Buck zhvilluar sistemin e kodit Hash duke përdorur algoritmin e llogaritjeve komplekse matematikore, e cila lejoi që zgjatur kohën e konfirmuar vlefshmërinë, hiqni rrezikun e "var rrjetin."

Kodi Transaction Hash Miner duket si një detyrë në të cilën zgjidhjet janë të përputhen ose pjesë e kodit përkthimit (File Transfer pako) mungon. koha e nevojshme për llogaritje që tejkalojnë shumë herë shpejtësinë e transmetimit pako, mbrojtje të besueshme nga zbatimi DDoS sulmet. Hapja vonë formuan blloqe themeli vlefshmërinë qark blokcheyna - bazë algoritmi përdorur cryptocurrency.

Ideja e identifikimit të transaksioneve jo të besueshme në veprat e zhvilluara Szabo Nick, të propozojë zgjidhje konfirmoni çdo ndarjen fotografi përdoruesit, të gjithë minatorët, në rrjet. Ai e përshkroi në veprat e tij monedhën dixhitale funksionojnë, quajtur atë «bit-ari».

Maynersky algorithm mbledhjen e transaksionit dhe të ndërtimit blloqe zinxhir të vazhdueshëm lidhur në mes të një Hash-kode, shpikur dhe shkruani encoder Hull Finney.

Emri i krijuesit, të mbledhura së bashku në vitin 2008 idenë e programimit dhe drejtimin e rrjetit Bitcoin, sot njihet me emrin Statos Nakamoto. Legends ia atribuojnë këtë lavdi programues, që jeton në Australi, por kjo është për informata të caktuara konfirmuar për këtë.

Historia e nisur cryptocurrency parë që Bitcoin, origjinën në vitin 2009 me publikimin e programit klientit fotografi, instalimi i një rrjeti mes Satoshi (Satoshi) Nakamoto dhe rrjetit të kolegëve Hal Finn, duke renditur sasinë e saj në 50 Bitcoin.

përkufizime themelore

Cryptocurrency ka dimension i shkëlqyer i përhershëm përdoruesve fiatnyh (shtet) monedhat. Nëse monedha kombëtare në një njësi standarde përmban 100 monedha të vogla, një të Bitcoin 100 milionë të këtyre monedhave.

Loose Ndryshimi cryptocurrency emëruar në nder të krijuesit të dyshuar të emrit alias - Satoshi.

bursat dhe tregtarët komuniteti miratoi simbolin e monedhës dixhitale - MTPT. Kjo shenjë nuk është përfshirë në standardin që përcakton emrin e monedhës - ISO 4217. Standardizimi Problemet qëndrojnë në "dimensionin filozofik" - nuk është përcaktuar plotësisht furnizimet klasë e aseteve: Valuta apo mall?

E Unicode simbol - "" njohur zyrtarisht në tabelat e programit (Version 10.0), nën numrin U + 20BF ​​dhe shtuar në listën e monedhave të versionit të ri të Microsoft Excel.

Algorithm e rrjetit Bitcoin

Historia e çdo monedhave Bitcoin përshkruara në zinxhirin e vazhdueshëm të blloqeve, madhësia e 1MB, secila prej të cilave fillimisht përmbajnë nga 3 000 deri në 5 000 transaksione. Këto të dhëna janë të shpërndara në mesin e të gjithë pjesëmarrësve të rrjetit. Para çdo fillimin e kuletës (software klientit) në një kompjuter personal shtuar informacion për të gjitha sistemit të transaksioneve të kryera, ndërsa përdoruesi ishte offline.

Vazhdimësia e njësisë komunikimit të rrjetit dhe përmes Hash-kode, nuk lejon të shtoni monedha, pa ndryshuar të gjithë historinë e decentralizuar, shpërndarë nëpër botë. Veprime të tilla do të identifikohen dhe të bllokuar. Një efekt anësor blokcheyn zinxhir - paaftësia për të "rrokulliset përsëri" të dhënat e file transfer në rrjet.

rekord i parë Bitcoin bllok transaksion tregohet masën e shpërblimit për kuvendin e minatorëve, e ndjekur nga transaksionet "të lirë" jo të mbledhura në blloqet e mëparshme është një paketë informacioni fotografi. Tree hashing ju lejon të kontrolloni integritetin e informacionit, krijon një identifikues unik skedarëve.

Miner konfirmuar informacionin e transaksionit është në dispozicion në "përkatësisë historike" aktivet e transferuara (referojuni adresës mëparshëm të fondeve) dhe komisioni. Informacion në lidhje me tarifat minator nuk është regjistruar në historinë e zinxhirit blokcheyn.

Sasia e objektivit të regjistrohen në njësinë hash dinamike ndryshon çdo 2016 copë., Rregullimi kompleksitetin kompjuterike prodhuar për validimin dhe njësia është në zinxhirin. Dmth, duke sjellë së bashku 3000 dhe 5000 transaksionet, minator mbyll bllok, të cilat kanë filluar për të kontrolluar të gjithë pjesëmarrësit duke llogaritur shkrim matematikisht hash aty. Nëse numri rezulton është më i madh se bllok Hash-kod, ajo është e refuzuar dhe fillon numërimi. Algoritmi nuk lejon rehashing ose riktheje, kështu që të gjitha llogaritjet janë bërë rishtas çdo herë, derisa rezultati është më pak se ose e barabartë me checksum. kontrollit njësi ndërtuar kohës - 10 minuta, 2016 blloqe janë mbledhur për 14 ditë, një kontroll shifra të ri të zgjedhur në mënyrë që të mos për të ndryshuar parametrat e përcaktuara me shpejtësi të kuvendit.

transaksion konfirmim

Njësia Transaksioni rendit, konfirmoi minatorë, dhe të përfshirë në zinxhirin e përgjithshme ka një konfirmim. Pas tubimit, bllok në vijim, transaksioni ka marrë dy konfirmim, etj Besohet se 3 konfirmimi - sasia optimale për të siguruar se blloku nuk do të anulohet.

blloqe Blokcheyn në zinxhirin mund të zhvillohen paralelisht, me një pjesë të transaksionit, që i përkasin disa prej tyre. Në këtë rast ka bronkial pirun në të cilat ka disa blloqe në lidhje me Hash-kodit të të njëjtit "njësi mëmë".

Sipas rregullave të rrjetit blokcheyn formimit me bronkial minatorët, duke marrë parasysh qark me gjatësi më komplekse hash dhe ardhjen e hershme. degë paralele refuzohet, konfirmimi transaksioni humbasin si biktoiny paguar si çmim minatorit, për montimin e blloqeve.

Historia, humbi dhe hodhi poshtë zinxhir blloqe, si dhe statistika në dispozicion në transfertat Bitcoin blockexplorer faqe.

Minierave dhe emetimit Bitcoins

Emisioni cryptocurrency Bitcoin «lidhur" mbi veprimtarinë e përdorimit të monedhës dixhitale. Monedhat e reja shfaqen pas kuvendit të njësisë transaksionit, e cila nga ana tërheq ata që duan për të mbledhur ata, duke prodhuar monedha të reja.

Procedura për kryerjen e punës për të vërtetuar transaksionet dhe bllok kuvendit për një tarifë përfaqësues i Komisionit dhe të nxjerrë Bitcoins, ka marrë emrin e minierave (nxjerrjes).

Procesi i lëshimit të monedhave të reja është i qeverisur nga një komplikacion të qëndrueshme të zgjidhjeve matematikore për të gjetur bllok checksum Hash-kod, i cili kufizon numrin e monedhave në fushën e 24 milionë njësi.

Karakteristikat e punës algorithm - një të caktuar asamble bllok kohë dhe një tarifë fikse, të lejojë që të dini saktësisht numrin e monedhave dhe koha e lëshimit të ri. Këto parametra janë rriten vazhdueshëm i funksionit eksponenciale dhe nuk i nënshtrohet ndikimit të jashtëm, ose menaxhimin e centralizuar.

monedhë Kripto (5) .jpg

Teorikisht, minator mund të jetë dikush përdoruesi, por kompleksiteti në rritje i minierave Bitcoin ka çuar në një rritje në shpenzimet e energjisë dhe të vënë përpara kërkesat për performancën e pajisjeve kompjuterike.

Nëse monedha e parë janë nxjerrë duke përdorur një procesor standarde kompjuter, përdoruesit aktualisht kanë të parallelize llogaritjen në procesorët grafikë të lartë fund. Modern Miner përdor një procesorë lëshuar posaçërisht ASIC - prodhuesit e kompjuter u bashkua me "garën" e performancës duke zhvilluar pajisje të specializuara.

Prodhimi i "kurthe rritjen e performancës" ishin të ashtuquajturat pishina minatorë, shoqatë e përdoruesve, për të mbledhur blloqe së bashku, e ndjekur nga një ndarje proporcionale të fitimeve.

Me rritjen e kompleksitetit të shpërblimit të prodhimit bie numri i monedhave. Në fillim të prodhimit të inkurajuar njësi Emisioni 50 monedha, pas 25, aktualisht 12.5 (rënie progresion gjeometrik). Megjithatë, rritja shpërthyese e vlerës Bitcoin inkurajon kapacitetin e prodhimit dhe çoi në shfaqjen e "ferma" ose "imja" - dhoma, me një shumë të procesorë ASIC dhe të ardhurat multi-milion dollarësh.

Magazinimi dhe transferimin Bitcoin

Informacion në lidhje me numrin e Bitcoin është ruajtur në mbajtës çantë, së bashku me bazën e të gjitha transaksioneve të rrjetit. Pronësia e Bitcoins drejtë konfirmuara nga çelësat publike dhe të fshehta (të lëshuara me çdo vend të ri). ruajtur e fundit në kompjuterin tuaj në dosjen wallet.dat - kjo nuk është një parakusht për qasje në mjetet personale të një çelës privat mund të ruhen në kartën e kujtesës, dhe letër.

Adresat (palë kyçe) të krijuara nga programi dhe klienti nuk kërkon një lidhje interneti, me bilancin e adresave të reja janë gjithmonë zero. Bilanci përfundimtar i kuletës thotë një program që automatikisht duke shtuar të gjitha vlerat biktoina mbetjeve në vende të ndryshme që i përkasin të njëjtit përdorues.

Për të transferuar ose të marrë fonde, të mjaftueshme për të hyrë në adresën, kontrolloni pagesën tuaj do të dërgohet një lidhje për blockexplorer, i cili do të shfaqet në portofolin tuaj, pas dërgimit të parave.

Duke marrë parasysh të pakëndshme çdo herë për të shkarkuar një madhësi gjithnjë në rritje të të gjithë blokcheyna qark, përdoruesit preferojnë për të filluar një kuletat Bitcoin në shërbim cloud. Në këtë rast, çelësi i dytë është ruajtur në serverat e kompanisë që zotëron vend dhe është në rrezik të humbjes të pariparueshëm, në rastin e bëra nga njeriu fatkeqësi apo probleme të tjera.

Një mishërim alternative me programin e klientit është shkarkuar dhe instaluar ashtuquajturin "versioni i hollë", e cila përbëhet nga një bazë e operacioneve vetëm blloqe headers, madhësia e 80 bajt. Shkarko dhe Setup merr versionin e plotë në vitin 2017 për një ditë.

Common palë fiatnyh monedhës dhe Bitcoin

Nuk cryptocurrency siguruar obligacionet e qeverisë, ndryshe monedhën fiatnyh, i mbështetur nga vendi lëshues. kursit të Bitcoin këmbimit në raport me monedhave tradicionale përcaktohet nga oferta dhe kërkesa.

Vendi i parë është zënë nga një çift kriptovalyutnaya BTC / USD - dollari amerikan është pikë referimi për të gjitha monedhat e botës, kështu që investitorët dhe spekulatorët preference dhënë atij në këmbim.

Vendi i dytë i takon kriptovalyutnom tregut BTC / JPY palë - Yen "mundi vendin e dytë në drejtim të qarkullimit në shkëmbimet, pas vendimit të vendit e diellit në rritje për legalizimin e Bitcoin, si një mjet të drejta të plota të pagesës".

BTC / CNY ra në vendin e tretë, pas një serie sulmesh ndaj qeverisë së shkëmbimeve Kinës aksioneve të vendosura në territorin e shtetit.

Krizat ekonomike dhe tensionet politike çoi investitorët për të kërkuar një alternativë për monedhave kombëtare. Kriza në Gadishullin Korean sjellë një çift të BTC / KRW - Jug Korean Vaughn në vendin e katërt në drejtim të shkëmbimeve.

Kapitalizimi, norma e rritjes dhe pjesa e Bitcoin cryptocurrency tregut

shkëmbimin aktive të Bitcoin mbi monedhën fiatnye daton në vitin 2013. Kursi, i vendosur fillimisht "me sy" (kur një Bitcoins pak shitur një pica), u rrit në 5000 dollarë për një njësi cryptocurrency:

monedhë Kripto (29) .jpg

Së bashku me rritjen e normës së kapitalizimit të monedhës dixhitale, u largua 76000000000 $, por Bitcoin gradualisht shpërbëhet në mesin cryptocurrency tjetër - pjesa e qarkullimit në treg monedhë ka rënë në 46%.

Blerjen dhe shitjen Bitcoin në treg Forex

Trade Bitcoin është themeluar për shumë ndërmjetësit. Tregtar është kontratë në dispozicion për dallim CFD palë BTC / USD. Shumë kompani të marrë një depozitë dhe është dalje të mjeteve monedhës dixhitale. Tregtisë është kryer në të zakonshme në terminalet e tregut Forex, me mundësinë e analizës teknike dhe përdorimin e këshilltarëve.

Key Exchange Bitcoin këmbimit

Platforma Fiatnyh për shkëmbimin e monedhave të shkëmbimeve Bitcoin shpesh të përmendura, por tregton organizuara elektronike nuk janë subjekt i rregullimit ligjor, kompanitë, organizatorët nuk kanë licenca.

Kjo çon në dështimet, skandalet vjedhje, akuzat e të ardhurave të pastrimit, të marra në mënyrë të paligjshme.

e parë e madhe Mt.Gox Platforma këmbimit, Crypsty mbyllur, disa konsumatorë humbur paratë. Një nga më të mëdha të platformave të BTC-E ra nën persekutimin e Thesarit të SHBA, të bllokojë një domain, ngrijnë llogaritë e klientëve. pajisje zyre Nagryanuvshaya FBI kapi në lidhje me ndjekjen penale të pastrimit të parave një nga pronarët e kompanisë, i cili ishte arrestuar në Greqi dhe u ekstradua në SHBA.

Bitfinex - platformë, një nga udhëheqësit në shkëmbimin Bitcoin, pasi llogaritë e thatë kanë humbur 68 milionë $, vazhdon të veprojë, kompensimin e fondeve të vjedhura nga llogaritë e klientëve.

Poloniex - kompania është një lider, në shumat treguar altkoinov, duke u renditur e gjashta në qarkullim të tregtisë dhe shkëmbimit të transaksioneve Bitcoin. site pronarët nuk kanë konfirmuar thashethemet rreth thatë, por përdoruesit janë ankuar në lidhje me vonesat e gjata në tërheqjen e fondeve.

Platforma kineze për shkëmbimin e Bitcoin tërhequr 80% të të gjitha transaksioneve cryptocurrency: Okcoin, BTC Kinë (BTCC) dhe Huobi. Pas "kryqëzatë" të autoriteteve kineze Huobi rënë nga dhjetë shkëmbimeve të lartë të aksioneve.

Kraken - veçori e kësaj zone të këmbimit është udhëheqja në Bitcoin këmbim me euron, edhe pse gjeografikisht kompania është e regjistruar në Shtetet e Bashkuara.

Trading në bursë, software dhe Komisioni

Exchange cryptocurrency kërkuar për një tarifë transaksion prej 0.2%. Akuzat marrë dy herë (që zakonisht merret në tregjet botërore) për hapjen dhe mbylljen e komisionit. Kështu shpenzimet tregtar janë 0.4%

Komisioni për depozitimin dhe tërheqjen e fondeve varion nga 1 deri në 7.5%, shumë vende vënë nënvlerësuan, por "lojën në diferencën" (një lloj i arbitrazhit) nuk është e mundur për shkak të komisioneve të larta në përkthimet fiatnye.

Input dhe output cryptocurrency në të gjitha vendet është bërë pa e Komisionit (vetëm tarifat maynerskie).

Trading Margin është e bazuar në parimin e së ardhmes, levave varion nga 5 deri në 20, nganjëherë komision për transaksionin shumëzuar me madhësinë e shpatullën.

Në platforma të vendosura keq ose marketmeyting zhdukur - mbështetjen e likuiditetit, e cila çon në përhapet mëdha dhe të kontrolluara rënie ose rritje të huaj (të ofertave askush nuk ndalon).

Hardforki dhe Softforki

Ndryshimin e strukturës program të quajtur core Bitcoin hardforkom ose softforkom. Pavarësisht kuptimit identik e kushteve zhargon, përdoruesit cryptocurrency kanë ndarë këto dy koncepte si më poshtë:

Hardfork - ndryshime të programit, zbatimi nga zhvilluesi i cryptocurrency.

Softfork - lirimin përditësim për programin e klientit dhe minatorëve, me instalimin e një vullnetare, përdoruesit e rrjetit fakultative.

95% Mungesa e unitetit të përmirësuar programet e klientit, do të çojë në ndarjen e blokcheyna zinxhir për të parandaluar këtë sistem Amir taak BIP ishte propozuar.

zhvilluesi Australian i lojrave kompjuterike dhe software të ofruara për të mbajtur Amir taak softforki pas diskutimit paraprak të propozimeve, për herë të parë në të ngushtë profesionale, pastaj një mjedis të përbashkët. Diskutimi Algoritmi quajtur Propozimi Përmirësimi Bitcoin:

Platforma për diskutimin e propozimeve të zgjedhura faqe Github, që përmban një listë të të gjitha PIK, vendimet e dhe për të diskutuar progresin.

problemet Bitcoin

  • scalability

Satoshi Nakamoto, në një përpjekje për të mbrojtur rrjetin nga paraqitura DDoS sulmet krijuar një transaksion madhësia bllok 1MB. Me rritjen e popullaritetit dhe kërkesa për Bitcoin ardhur të gjithë një kufizim në 3-5 mijë transaksione, në thelb "braked" transferimit shpejtësi. Zhvillimi i mëtejshëm i bursat, marrjes së pagesës Bitcoin ka qenë e kërcënuar.

Komuniteti përdorues ka vendosur të largohet pozicionin përdorur softforka. Gjatë diskutimit të dy ideve të propozuara - në rritje bllok transaksionit disa herë (deri në 8 MB) ose optimization (reduktimin) e madhësisë së transaksioneve të informacionit pako.

Ajo u zgjodh më në fund "zgjidhje Solomonic se bashkuar bllok dhe rritje në madhësinë e transaksionit. Së pari instaloni programet klientit përditësimet Bitcoin Core ju lejon të kombinoni të dyfishtë bllok rritje SegWitx2 dhe optimization SegWit transaksion madhësi, si PIK 91, pas së cilës përdoruesit para 8 gusht, 2017 zbatuar instalimin softforka PIK 148. Rezultati ishte një rritje në kapacitetin e njësisë dhe një rënie në komisione.

  • Një kompjuter kuantik

Mbrojtja Blokcheyna algorithm, një "provë e punës", përfundoi në zgjidhjen e problemit me përzgjedhjen e bllok Hash-kod është e ndjeshme për një kompjuter kuantik. fusha magnetike janë zëvendësua në fotone, të lejojë disa herë për të rritur fuqinë informatikë e kompjuterit të ri. Në teori, kjo do të çojë në njësitë plasaritje, në praktikë - Riparaqitja blokcheyn zinxhir të tërë.

rregullimi i Bitcoin

Rregullimi i Bitcoin bërë duke marrë parasysh statusin ligjor diku cryptocurrency përcaktuar si një mall, në disa vende, ajo është një pasuri e investimeve, ndërsa të tjerë përfshijnë paratë dixhitale për monedhën e zakonshme.

vendi i parë që njeh zyrtarisht tenderin ligjore Bitcoin, është Japonia. Cryptocurrency fituar të drejta të barabarta me jen, mungesa e taksimit dhe konvertimin e lirë.

Vendet e BE-së janë vendimi i Gjykatës Evropiane të Drejtësisë, për të konsoliduar statusin Bitcoin monedhës dhe përjashtohen nga taksimi, por në disa vende (p.sh. Bullgari) për posedim cryptocurrency tatimi i ngarkuar.

shkëmbimi i lirë i Bitcoin për individët janë të lejuara në Kinë, pas regjistrimit dhe verifikimin e të dhënave të siguruara personale për personat juridik janë të ndaluar që të merren me cryptocurrency.

Në SHBA, ende nuk ka një përkufizim të qartë dhe rregullimi cryptocurrency, por minierave dhe posedimi cryptocurrency tatohen. Situata mund të bëjë përpjekje për të sqaruar komunitetin e biznesit të vendit për të regjistruar një fondet e investimeve dixhitale.

Në vendet e CIS dhe ish-Bashkimin Sovjetik kanë qëndrime të ndryshme ndaj Bitcoin - nga një ndalim total të përfunduar mungesën e rregullimit. Bursa e Moskës dhe Banka Qendrore e Federatës Ruse përgatiti një projekt për cryptocurrency tregtisë, duke punuar me aspektet ligjore.

People Partnership Bitcoin Foundation

Puna në zhvillimin, përmirësimin e programeve Bitcoin thelbin mori përsipër organizimin e Fondacionit Bitcoin, regjistruar në SHBA si një fondacioni bamirësie, që jetojnë jashtë donacionet në shkëmbim për përshtatjen algoritme rrjetit për përdorim komercial.

Bitcoin-vinça

Me ardhjen e cryptocurrency Interneti filloi të përhapet faqet dhuroj Satoshi quajtur "çezmat". Pas regjistrimit dhe duke specifikuar adresën e kuletës, përdoruesi merr një lirë Satoshi (100) për zgjidhjen e captcha, klikimeve në parulla ose detyra të tjera të thjeshta. Kompania po fiton reklamuesit në vend dhe aksionet e fitimit për pagesën e vizitorëve.

Modeli i financuar përdorur fondet e fituara për të arritur një sasi të caktuar, shpesh luajtur llotari ose kumar janë të organizuara.